Thursday, September 17, 2009

Pra Aidil Fitri : Balik Kampung

Balik kapong. Balik kampung.

Balik la weiii. Balik raye. Balik la ke kapong. Raye kapong dok same dengang raye bando. Sebelum ini, istilah balik ke Dungun adalah istilah sebagai balik ke kampung, sebagai anak rantau maka istilah inilah yang terbaik dan selalu menjadi soalan, perbualan atau perkataan yang mempunyai rating yang tertinggi apabila hampir raya. Sekarang ini Dungun telah dinaikkan taraf ke Perbandaran. Maka jadilah balik bando (?), atau sesiapa yang pulang ke Kuala Terengganu, jadilah balik bandoraye (Perbandaran Kuala Terengganu telah dinaiktaraf menjadi Bandaraya Warisan Pesisir Air).

Tradisi balik kapong menjadi ikutan sedari dulu. Tradisi balik kapong tidak sama rasa terujanya dengan balik kampung sebulan sekali, 2 bulan sekali atau 6 bulan sekali (mana yang kerap mungkin). Ini kerana balik kapong untuk aidil fitri adalah penuh dengan semangat keterujaan ingin berhari raya bersama ayahanda dan bonda di samping keluarga yang tercinta. Semangat bergotong-royong menyediakan sajian, juadah dan makanan di Aidil Fitri. Semangat berjumpa rakan taulan yang masih setia di kampung. Semangat berjumpa dengan cikgu-cikgu yang pernah mendidik kita sama ada yang masih mengajar atau yang sudah pencen.

Laluan utama balik kapong ke Dungun dari arah Lembah Klang biasanya adalah Lebuh Raya Karak - Lebuh Raya Pantai Timur. Laluan alternatif yang boleh diambil tetapi jauh adalah laluan jalan lama Karak-Temerloh seterusnya ke Kuantan-Dungun. Bagi anak rantau dari arah selatan terutama dari Negeri Sembilan bolehlah menggunakan laluan Senawang-Bukit Putus-Kuala Pilah-Muadzam-Kuantan-Dungun (orang dari arah Selangor dan sekitar KL boleh juga melalui laluan alternatif ini). Terdapat juga laluan dari arah Kuala Klawang-Jelebu kemudian ambil jalan ke arah Muadzam-Kuantan-Dungun. Ada juga laluan Bahau-Karak kemudian ambil jalan ke arah Kuantan-Dungun. Pelbagai jalan dan pelbagai jarak.

Anok Dungung. Balikla ke kapong. Balikla beraye dengan mok ayoh kite, dengang keluarga kite.

Pesanan dari aku : Jangan beli tiket keretapi, tiket komuter, Dungun belum ada keretapi lagi dari Kolupo, bile la ade, dok tahu agi...

No comments: