Wednesday, November 3, 2010

Journey Terengganu Menang Saguhati

Artikel dari blog penulis yang kedua: Journey Terengganu - http://journeyterengganu.blogspot.com/Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi di atas kemenangan Journey Terengganu dalam Pertandingan Blog Pelancongan Terengganu 2010. Penulis tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi untuk memenangi pertandingan ini dan tidak menyangka kerana memenangi saguhati. Terima kasih kepada pihak para hakim memilih Journey Terengganu sebagai pemenang saguhati. Terima kasih kepada pengunjung dan pembaca setia yang menjengah blog penulis yang serba ringkas dan biasa-biasa ini. Di sini juga penulis ingin mengucapkan tahniah kepada penulis-penulis blog yang bertanding dan memenangi hadiah tersebut serta penulis juga ingin mengucapkan tahniah kepada blog-blog yang telah layak bertanding.

Penulis hanya menulis sebagai sekadar catatan peribadi di samping untuk berkongsi pengalaman dengan pembaca. Konsep penulis berkenaan blog Journey Terengganu adalah semata-mata blog sahaja bukan seperti web pelancongan yang penuh dengan maklumat yang begitu padat hingga memenuhkan ruang dan keserabutan dalam blog penulis. Ini kerana penulis percaya jika ada para pelancong yang ingin mengetahui lebih lanjut, mereka boleh ke link-link atau web rasmi agensi pelancongan , atau web rasmi hotel, syarikat penerbangan dan sebagainya yang meletakkan harga yang lebih tepat dan maklumat perjalanan yang lebih mudah. Penulis mengganggap pembaca atau pelancong lebih pintar dalam mencari maklumat yang lebih tepat berkenaan sesuatu yang berkaitan dengan harga, maklumat perjalanan dan sebagainya. Lebih-lebih lagi kadar hotel dan kadar tambang adalah perkara yang boleh ubah mengikut musim, mengikut kehendak pihak pengurusan, atau apa sahaja. Oleh itu penulis tidak mahu terikat meletakkkan apa-apa harga atau sumber maklumat seperti nombor telefon dan alamat sesuatu hotel. Ini kerana juga nombor telefon dan alamat boleh berubah malah pemilik pengurusan juga boleh bertukar. Nasihat penulis ialah pelancong-pelancong boleh mendapatkan maklumat yang lebih tepat di laman atau web rasmi sesuatu syarikat pengangkutan dan hotel. Walaubagaimanapun penulis akan meletakkan juga sedikit maklumat tersebut jika ia bersesuaian.

Oleh itu penulis hanya menulis secara diari dan biasa-biasa sahaja dalam blog ini dan hanya ingin memberi maklumat yang perlu sahaja diketahui oleh para pelancong mahupun pembaca. Penulis mengetengahkan konsep penulisan sastera Melayu dan sedikit komedi seperti pantun dan sajak dalam Bahasa Melayu rasmi dan loghat Terengganu. Selain itu perlu diingat, konsep blog dan konsep web adalah berbeza. Blog adalah catatan pengalaman, luahan, diari harian dan juga diselitkan dengan maklumat yang tidak membosankan. Ia bukan seperti web yang padat dengan maklumat dan kadang penuh dengan keserabutan seperti masuk ke laman web milik kerajaan dan web sesuatu syarikat. Blog perlu menarik sama ada dari segi penampilan seperti latar belakang dan sedikit sentuhan gambar, (walaupun ringkas tetapi perlu sedikit daya tarikan dan gambar tidak perlu dipenuhkan sebagai latarbelakang kerana ia akan menggangu tumpuan pembacaan), yang tidak serabut, tidak berat apabila mahu dibuka oleh pelantar pelayar, isi artikelnya menarik dan mempunyai gambar-gambar yang bersesuaian dengan artikel.

Apa yang dipaparkan sebelum ini adalah berkenaan destinasi pelancongan, makanan dan pakaian, budaya, sastera dan loghat Terengganu, lagu dan pantun dan permainan kanak-kanak Terengganu. Penulis percaya bahawa untuk menarik pelancong ke Terengganu bukan hanya semata-mata destinasi sahaja tetapi kesemuanya yang berkaitan dengan negeri dan rakyat berpanji hitam dan putih ini.

Walaubagaimanapun, pertandingan ini telah berjaya mencapai sasaran Kerajaan Negeri Terengganu kerana dengan ada blog-blog ini promosi pelancongan Terengganu telah berjalan secara percuma. Satu cara yang pintar oleh Kerajaan Negeri Terengganu dalam melaksanakan promosi pelancongan negeri Terengganu.Find yourself in Terengganu, Jupe mung di nung-Terengganu

4 comments:

cikgu said...

Tahniah....semoga terus berkarya...

AWANG said...

Terima kasih cikgu.

Al-Manar said...

Kuat sungguh menjual nama Terenganu. Baguslah.

AWANG said...

Terima kasih saudara Al-Manar.