Tuesday, May 19, 2009

Edisi Bukit Besi : Klasik 01

Berminat dengan sejarah? Blog ini akan memaparkan gambar beberapa gambar klasik zaman perlombongan Bukit Besi di daerah Dungun, Terengganu Darul Iman.

Gambar di sebelah diambil pada tahun 1950*. *Mengikut tarikh yang ditampal pada gambar ini yang digantung pada dinding di sebuah kedai makan roti canai di Kampung Padang Jambu, ketepatan tarikh tidak dapat dipastikan, tetapi blog ini mengambil tarikh tersebut sebagai rujukan tidak rasmi. Gambar-gambar yang akan dipaparkan lagi, akan mengambil tarikh yang tidak rasmi yang ditampal di kedai tersebut.

Inilah Bukit Besi pada tahun 1950, sebelum merdeka. Dungun telah mempunyai kereta api pada waktu tersebut. Zaman perlombongan Bukit Besi terdapat dua jenis kereta api. Satu dipanggil motor darak ( motor darat ), iaitu kereta api untuk mengangkut bijih besi, bijih timah dan arang batu. Satu lagi kereta api yang mempunyai gerabak untuk membawa penumpang dan pekerja-pekerja lombong yang berulang-alik mengikut stesen-stesen yang ada di Dungun pada waktu itu.

No comments: