Tuesday, July 28, 2009

Masjid Kampung Sungai Udang

Kali ini penulis ingin paparkan beberapa gambar dan sedikit artikel tentang Masjid Kampung Sungai Udang, Dungun, Terengganu Darul Iman.

Di bawah ini adalah Masjid Kampung Sungai Udang yang lama. Antara Imam yang terawal di sini ialah Allahyarham Haji Zainal Abidin ( dikenali dengan nama Tok Guru Haji Bidin - masjid yang dinamakan dengan nama Allahyarham terletak di Sura Gate ). Allahyarham Haji Zainal Abidin menjadi Imam pada tahun 1950 setelah Solat Jumaat dipindahkan daripada Kampung Tengah dekat Balai Bomba ke Masjid Sungai Udang setelah masjid ini siap dibina hasil derma orang ramai dan kayu company bijih. Allahyarham Haji Zainal Abidin bersara daripada jawatan imam di masjid ini pada tahun 1951 - rujukan daripada Buku Warisan Persatuan Sejarah Malaysia Terengganu dan Cawangan Dungun, Tahun 1989, Bilangan 5.Menara azan yang masih utuh.Beberapa papan tanda masjid yang menggunakan rekabentuk senibina rumah tradisional Terengganu.
Masjid baru yang masih dalam pembinaan.Papan tanda JKR. Di sebelah kanan adalah masjid baru yang masih dibina, manakala di sebelah kini adalah masjid lama.


No comments: