Monday, July 27, 2009

Terengganu Dalam Potret Filem

Beberapa filem telah meletakkan wajah Terengganu sebagai latar belakang. Terkini filem Wayang lakonan Eman Manan kelahiran Terengganu telah mengambil daerah Dungun sebagai potret filem. Pencarian di dalam internet mengatakan bahawa kawasan penggambarannya adalah di Pantai Batu Pelanduk, Kuala Abang.

Sebelum ini filem Wanita Melayu Terakhir mengambil kawasan Kuala Terengganu dan sekitar Kuala Ibai sebagai latar belakang. Filem Debu-Debu Kasih lakonan Sham Visa dan Aida Aris juga mengambil panorama negeri Terengganu. Filem ini ada sedikit dialek Terengganu, yang agak menarik walaupun bercampur baur sedikit dengan dialek Kuala Lumpur.

Filem Kotak Pejabat ( Box Office ) iaitu filem Fenomena, yang mengisahkan sedikit sejarah Bukit Besi, tetapi penulis percaya kawasan tersebut bukanlah Bukit Besi, tetapi kawasan lain dalam negeri Terengganu dan hanya mengambil sejarah bukit besi sebagai jalan ceritanya. Agak pelik apabila Bukit Besi digambarkan berhampiran dengan pantai dalam cerita tersebut.

Filem-filem lain ialah Spinning Gasing yang mengambil imej Bandar Kuala Dungun tetapi sayangnya filem ini mempunyai Adegan Yang Tak Ingin Kita Lihat. Filem lama iaitu Sepi Itu Indah lakonan Lidyawati juga mengambil latar belakang negeri Terengganu.

Bagi filem iklan pula, terdapat satu iklan lama Petronas untuk hari raya - yang menceritakan kakitangannya yang pulang ke kampung setelah turun dari helikopter dan lalu menaiki kereta melalui jambatan Sungai Paka. Satu lagi iklan Petronas untuk hari raya yang dikenali dengan dialog Ombak Jahat, mungkin mengambil imej di sekitar pantai Terengganu? Mungkin. Dahulu dalam tahun 80an, ada satu iklan Lucky Strike yang mengambil imej di tepi pantai - dikatakan kawasan tersebut ialah di sekitar pantai Kuala Abang.

Selepas ini...di mana lagi Terengganu Dalam Potret Filem?

No comments: