Thursday, December 31, 2009

Dungun Dalam Lipatan Sejarah

Pemberitahuan.

Setiap maklumat dan fakta-fakta yang dicatat di dalam artikel di bawah ini di dalam @Dungun ini perlu dikaji mendalam kerana @Dungun tidak mempunyai maklumat yang banyak dan setiap maklumat yang dicatat di sini bolehlah dijadikan kajian, samaada tepat atau tidak, @Dungun tidak bertanggungjawab atas kesilapan fakta-fakta tersebut. Jika ada kesilapan, setiap pembaca boleh memperbetulkannya dan sila berkongsi bersama.

Dungun-merupakan satu daerah yang tertua di dalam negeri Terengganu yang terletak arah selatan dari ibu negeri Kuala Terengganu. Dungun dikatakan daerah tertua kerana namanya disebut dalam Negarakertagama milik kerajaan Majapahit yang mana Dungun merupakan di bawah kuasa kerajaan Majapahit satu masa dahulu.

Ini bermakna Dungun telah lama berada di dalam peta sejarah. Kuala Dungun pula dikaitkan dengan perintis pembukaannya oleh Allahyarham Panglima Hitam Tambun. Di sekitar Kuala Dungun dan Tanah Lot ada antara nama jalan dinamakan dengan nama kerabat dan pengikut Allahyarham Panglima Hitam Tambun iaitu Jalan Tambun, Allahyarham Pak Dagang (Jalan Pak Dagang), Allahyarham Daud Panglima (Jalan Panglima), dan Allahyarham Sulaiman (Jalan Sulaiman).

Sekarang ini ada satu nama yang telah hilang di Dungun ini iaitu Jalan Abdul Jalil. Papan tanda nama jalan ini yang terletak berhampirkan dengan Kedai Runcit Cina yang bernama Kedai Kiok (anak kepada mendiang Mek Ah Moi) tidak kelihatan lagi. Adakah nama jalan ini telah ditukar kepada Jalan Pengkalan Macang?-kerana papan tanda nama Jalan Pengkalan Macang dapat dilihat berdekatan dengan laluan pintas ke Kampung Nibong Bawah (jalan ke bekas tapak Club Hewitt dan bekas kem askar). Jika tidak silap @Dungun, jarak Jalan Abdul Jalil ini ialah antara papan tanda nama Jalan Abdul Jalil yang telah hilang itu hinggalah ke papan tanda nama baharu yang dinamakan Jalan Pengkalan Macang.

Jalan Abdul Jalil ini terletak dari simpang tiga Jalan Nibong hingga bersambung ke kawasan Pengkalan Macang. Jika benar nama jalan ini telah bertukar kepada nama Jalan Pengkalan Macang, @Dungun merasakan nama jalan yang sebelumnya iaitu Jalan Abdul Jalil dikekalkan. Jalan Abdul Jalil ini seperti yang diketahui @Dungun (jika pembaca mengetahui fakta ini salah sila perbetulkan @Dungun) diberikan bersempena nama Allahyarham Yang Mulia Tengku Abdul Jalil yang merupakan kerabat istana Terengganu. Antara ceritanya ialah nama jalan tersebut diberi dengan nama beliau kerana jalan tersebut merupakan laluan beliau ke arah Kampung Niboh Bawah dan ke seberang Pulau Serai.

Selain itu Dungun mempunyai kisah-kisah kepahlawanan. Antaranya zaman kepahlawanan Allahyarham Panglima Hitam Tambun (dikenali dengan cerita pengangkapan Helang Merah), zaman Allahyarham Tengku Jaafar (dikenali dengan cerita terjumpanya payung kuning dan buaya putih di Sungai Buaya), dan Allahyarham Jusoh Kumpal (dikenali dengan cerita dikambus dalam keadaan bernyawa oleh tentera Jepun). Apa yang menarik di sini ialah daerah Dungun juga menjadi tempat persembunyian Allahyarham Mat Kilau dan Allahyarham Datuk Bahaman iaitu di Pasir Raja.

Kedua-kedua pejuang ini juga bertemu dengan Allahyarham Panglima Hitam Tambun, juga bertemu dengan Allahyarham Jusoh Kumpal. Secara ringkas, @Dungun mendapat cerita dan juga melalui pembacaan, Allahyarham Jusoh Kumpal tidak mati dikambus Jepun, tetapi telah diselamatkan oleh orang-orang tertentu-dan kini cerita ini masih menjadi misteri. Paling menarik ialah pejuang Jusoh Kumpal ini adalah anak murid kepada Allahyarham Panglima Hitam Tambun (jika sesiapa pembaca mempunyai maklumat yang boleh mengesahkannya boleh dikongsi bersama). Allahyarham Jusoh Kumpal (@Dungun menggunakan perkataan Allahyarham Jusoh Kumpal kerana berita pejuang ini masih hidup masih menjadi misteri) ini adalah pejuang bersama-sama dengan Allahyarham Mat Kilau dan Allahyarham Datuk Bahaman dalam menentang penjajah.

Paling unik lagi ialah Allahyarham Helang Merah (@Dungun tidak mengetahui nama sebenarnya beliau, mungkin ini nama gelaran), Allahyarham Panglima Hitam Tambun, Allahyarham Mat Kilau dan Allahyarham Datuk Bahaman adalah pengikut Allahyarham Tok Ku Paloh Terengganu dalam menentang penjajah Inggeris.

Satu lagi maklumat yang @Dungun perolehi ialah Allahyarham Pak Sabah iaitu orang yang mempunyai kaitan dengan Kampung Pak Sabah dikatakan adalah Mat Salleh pejuang dari Sabah yang menentang penjajah. Ini menjadikan sejarah menjadi misteri dan unik kerana Allahyarham Mat Kilau, Allahyarham Datuk Bahaman, Allahyarham Jusoh Kumpal dan Allahyarham Mat Salleh telah diisytiharkan meninggal dunia oleh penjajah, walhal dalam zaman perjuangan mereka, mereka masih hidup, cuma dibuat cerita dan ada yang ditukarkan dengan orang lain sehingga telah diisytiharkan meninggal dunia, sedangkan mereka semua meneruskan perjuangan untuk menentang penjajah. Setakat ini yang mengisytiharkan diri sebagai pejuang yang masih hidup dan keluar dari persembunyian identiti dalam akhir tahun 70an dahulu ialah Allahyarham Mat Kilau dan Allahyarham Datuk Bahaman.

Dungun, satu lagi yang menjadi uniknya dan anehnya daerah ini ialah selalu menjadi kubu, tempat mengumpul kekuatan perang malah menjadi tempat pengunduran semasa perang zaman dahulu kala sama ada berkaitan dengan negeri Terengganu sendiri dan negeri Pahang. Ia juga menjadi pilihan pedagang dan angkatan perang dari Sumatera dan sekitarnya yang mengundur dalam perang menentang penjajah untuk bermastautin dan membuka kampung.

Itulah Dungun, daerah yang masih banyak lagi misterinya, dari dunia kependekaran, dunia persilatan hinggalah cerita-cerita sejarah yang masih belum dirungkai sepenuhnya. Bagi semua anak Dungun, berbanggalah diri anda sebagai anak Dungun, jangan rosakkan tanah ini tempat kita berpijak, jagailah ia.

5 comments:

Anonymous said...

dungun misteri!!!

Anonymous said...

seorang lelaki bernama Chik antara lelaki terkaya di Sungai buaya, Dungun pada satu ketika dahulu, @Dungun ada info tak tentang ini

azhalin sam said...

Memang misteri, juga terkenal dgn Ilmu Nasohat, pernah semasa aku kanak2, aku berpeluang melihat mereka berlatih bertempur di rumah Cikgu Hanafi, mereka boleh melayang

madiha yusuf said...

wow xsngka lak dungun ni ad sjrah gempak mcam ni...
impressive

Muhammad Fahmi said...

Ada seorg sahaja lg yg hidup,dan masih ingt kisah sebenar jusoh kumpar,iaitu menantunya (nenek tiri saya) cek nik yg tggl di bukit chatak dungun, jika kesempatan dlm hayatnye kini mencecah 80 an,blh la mndengar sendiri dari mulutnya cerita asal...jusoh kumpar ( moyang saya).jelas dari ingatannya...jusoh kumpar tidak mati,tiada kuburan,tidak diselamatkn oleh sesiapa pun,hanya allah yg tahu...dia ghaib bilamana org mengali semula kubur besar tu (tapak pejabat majlis daerah dungun). Kali terakhir org melihat jusoh kumpar di kuala berang...dan 1 perjumpaan diatur didlm mimpi dgn anaknya tok penghulu muda ( muda bin jusoh) dgn bersyarat..tempat perjumpaan di kawasan tasik kenyir...(ketika tu kenyir dlm proses pembangunan janaelektrik).salah seorg yg masih hidup hingga kini yg pergi bersama tok penghulu muda ke Perjumpaan itu ialah nenek tiri saya..tp tiada siapa tahu termasuk nenek tiri saya pertemuan ghaib antara penghulu muda dgn jusoh kumpar di ats bukit itu.dan paling menarik....sebelum jusoh kumpar muncul dlm mimpi tok penghulu muda,nenek tiri saya dgn tok penghulu muda sudah pergi mencari ayahnya jusoh kupar dimerata tempat termasuk berjumpa dgn allahyarham mat kilau yg disangka org kampung itu jusoh kumpar di pahang, pada masa itu kerajaan malaysia dan semua org blm tahu allahyarham mat kilau masih hidup dan perjanjian dibuat allahyarham mat kilau bersama tok penghulu muda utk menutup cerita kehidupan mat kilau ketika itu... itulh cerita serba sedikit dari saya yg diceritakn sendiri dari nenek saya yg masih segar dlm ingtannya hingga kini...dan ada pelbagai cerita menarik lg yg tidak diketahui dlm lipatan sejarah pejuang melayu di dungun ini yg dicerita turun temurun kpd keturunan jusoh kumpar....wslm.